Droneregler i 2024 for droner UDEN C-mærke

Sådan flyver du med din drone uden C-mærke fra 2024Fra 1. januar 2024 træder der nye ændringer i kraft inden for ...
Toke Kristian Suhr
Toke Kristian Suhr
 • Nyheder
 • 22. november 2023
 • 4 minutter

Sådan flyver du med din drone uden C-mærke fra 2024

Fra 1. januar 2024 træder der nye ændringer i kraft inden for dronereglerne. Overgangsreglerne, som vi har fulgt siden implementeringen af de nye EU-regler, udløber. I dette blogindlæg vil vi gennemgå fire muligheder for, hvordan du stadig kan flyve med din drone uden C-mærke, i byen fra 2024.

1. Droner uden C-mærke

Har du en drone UDEN C-mærke, så kan du fra 1. januar 2024 stadig flyve med den - dog skal du holde 150 meters afstand til bebyggelse. Droner UDEN C-mærke er typisk modeller som Phantom-serien, Mavic Pro, Mavic 2, Mavic Air, Mavic Air 2, Air 2S og andre modeller der er lidt ældre. Hvis du gerne vil undgå at skulle holde 150 meters afstand, så kommer vi herunder med 3 bud på hvad du kan gøre.

2. Droner under 250g

Har du en drone under 250 gram, så kan du flyve helt som normalt efter 1. januar 2024. Her er det ligegyldigt om du dronen er MED eller UDEN C-mærke. Så har du eksempelvis en DJI Mini 2, DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 4 Pro eller andre droner under 250 gram, så flyver du blot efter de gældende regler for Mikro droner

3. En anden mulighed for at flyve droner UDEN C-mærker er at tage et STS-01 kursus

Vil du flyve tæt på mennesker og bygninger med droner? Så skal du gennemføre undervisning inden for den specifikke kategori, nærmere bestemt STS-01-kurset. Med denne undervisning kan du ansøge om tilladelse til at flyve med droner i denne specifikke kategori, der vejer mellem 0 og 25 kg. Her får du mulighed for at udføre mange droneflyvninger.

Gennem dette kursus vil du opnå de nødvendige færdigheder til at flyve tæt på mennesker og bygninger med både C-mærkede droner og drone uden C-mærke.

4. Til dig med det gamle dronebevis

En tredje mulighed for at flyve din drone UDEN C-mærke er at udfylde Trafikstyrelsens STS-03 online blanket og indsende den inden udgangen af 2023. Dette kræver at du har et af de gamle dronebeviser 1A, 1B eller Kat. 2. Har du et dronebevis, så kan du flyve med droner UDEN C-mærke og droner MED C-mærke fra 1 januar 2024. Du kan benytte dit gamle dronebevis/STS-03 frem til 2026. Bemærk, at STS-03 kun kan benyttes hvis du har et Dronebevis fra før EU-reglene blev indført. Et dronetegn eller andre typer certifikater kan ikke benyttes til STS-03.

Tag guiden og find ud af hvad du må med din drone

Du kan finde frem til via vores guide, hvad du må med præcis den drone du har - hurtigt og nemt.


Opsummering for dronereglerne UDEN C-mærke i 2024

Du har altså flere muligheder for stadigvæk at flyve med din drone UDEN c-mærke efter 1. januar 2024. Du kan som ovenstående beskriver enten holde afstand og flyve 150 meter fra bebyggelse, flyve med mikrodroner under 250 gram eller tage et kursus for at kunne flyve uden de 150 meters afstand til bebyggelse.


 • Må jeg flyve i byen med min drone uden C-mærke?

  Ja, hvis det er en mikrodrone eller du har det nødvendige certifikat
 • Er et C-mærke og CE-mærke det samme?

  Nej det er ikke det samme. C-mærke er et mærke som viser at du må flyve med dronen i EU og hvordan du skal flyve. CE-mærket er producentens erklæring om, at produktet lever op til produktions krav
 • Hvor må jeg flyve med min drone UDEN C-mærke efter 1 januar 2024?

  Du må flyve uden for byområder hvor du kan holde 150 meters afstand til bebyggelse, med mindre du har en drone under 250g eller har et STS-01 Kursus.
 • Skal jeg registere min drone UDEN C-mærke?

  Ja, det skal du på Trafikstyrelsens hjemmeside.
 • Må jeg flyve i byen med min drone UDEN C-mærke?

  Ja, men kun hvis du kan holde en afstand under hele flyvningen på 150 meter til bebyggelse, med mindre du har en drone under 250g eller har et STS-01 Kursus.