Sådan bliver din enterprise drone C2-mærket

Der er nu flere og flere droner, der får C-mærker i henhold til det europæiske droneklassifikationssystem, der blev indført af EASA i 2021. Dette ...
Lars Hansen
Lars Hansen
  • Nyheder
  • 20. december 2023
  • 4 minutter
Der er nu flere og flere droner, der får C-mærker i henhold til det europæiske droneklassifikationssystem, der blev indført af EASA i 2021. Dette system kategoriserer droner baseret på deres vægt, kapacitet og anvendelse og kræver, at operatørerne opnår certificering for visse kategorier af droner. Dette betyder, at dronerne på sigt kan blive en del af luftfarten og opdelingen af luftrummet. Hvis man har visse droner, kan man opgradere til C2-mærket ved at opdatere firmwaren, ansøge via DJI Pilot 2-appen, udfylde en ansøgning og modtage det nødvendige mærkat. Derudover skal man også skifte til specielle propeller for at overholde C2-mærkereglerne. Når alt dette er gjort, kan man uploade et billede som bevis på konverteringen og få endelig godkendelse til at flyve med dronen.

Vi ser lige nu flere og flere nye droner får C-mærker mens nogle af de gamle bliver opgraderet. Det er del af det europæiske droneklassifikationssystem, der blev indført i 2021 af EASA (European Union Aviation Safety Agency). Dette system kategoriserer droner baseret på deres vægt, kapacitet og påtænkte anvendelse, og kræver, at operatører opnår certificering for visse kategorier af droner. Herunder blandt andet C2 mærket som nu kan opgraderes til for udvalgte droner.

Dette betyder også at dronerne på sigt kan sende informationer via FjernID så de i stigende grad kan blive del af luftfarten og opdelingen af luftrummet så alle kan flyve sikkert og trygt. 

Det betyder at eksempelvis du kan fortsætte med at flyve din Mavic 3 Enterprise drone som A2 drone efter 2023 som en C2 drone.

Hvilke droner kan du opgradere og hvordan?

Du kan opgradere til C2 mærket hvis du har eller overvejer følgende droner:

 

  • Mavic 3 Enterprise
  • Mavic 3 Thermal
  • Mavic 3 Multispectral
  • Matrice 30
  • Matrice 30T

Herunder har vi samlet en guide til hvordan du kan ansøge, modtage og eftermonteret så din allerede købte drone kan fortsætte som en C2 drone.

Step 1 - Opdater til seneste firmware via DJI Pilot 2 appen

Første del af C2 overholdelse kræver at dronen bliver klar til FjernID. Det indebære at opgraderer din dronens firmware til version 7.1 eller højere via DJI Pilot 2 appen. Dette sikre dronen er klar til at modtage informationer om luftrumemt og fremtidsikre dit udstyr.

Det er den samme process for alle droner men her har vi taget udgangspunkt i en Matrice 30T drone.

Step 2 - Ansøg efter C2 mærket gennem DJI Pilot 2 Appen

Når du har opdateret din firmware, vises en pop-up på din DJI Pilot 2-startskærm, der fører dig direkte til C2 Label-applikationssiden - bare tryk på "Apply".

Husk at være koblet på WiFi så du har data på remoten.

Hvis du allerede har opdateret dronen men trykket Not Now eller kommet væk fra Pop Up beskeden så kan du finde menuen frem inde under Service og Support.

Her kan du også til enhver tid i forløbet gå ind og blive opdateret og følge med i processen.

Step 3 - Udfyld med dine informationer for at modtage dit C2 mærkat

Du skal blot udfylde det korte ansøgningsskema og sende det. Din C2-label ankommer med posten inden for kort tid. Officelt skriver DJI mellem 10-20 hverdage men vores erfaring er oftere 8-12 dage.

Step 4 - Sæt det nye C2 mærkat på og skift propeller

Mærkning af din drone er kun en del af overholdelsesprocessen. Mavic 3 Enterprise serien og Matrice 30-serien dronerne skal også skifte til specielle støjsvage propeller for at overholde C2-mærkereglerne.

For Matrice 30-serien skal i bruge de eksisterende  High altitude propeller til DJI Matrice 30-serien - modelnr R1676

Du kan bestille dem via vores shop her: High Altitude propeller.

For Mavic 3 Enterprise-serien skal i bruge de nye støjsvage C2 propeller til Mavic 3 serien - modelnr 8658F

Du kan bestille dem via vores shop her: Støjsvage C2 propeller.

 

Husk at monterer de nye propeller korrekt så de sidder i par.

Step 5 - Upload et billede som bevis på konverteringen

Du skal tage et billede af de nye klistermærker når du har sat dem på sammen med de nye propeller. DJI sender en lille guide med i brevet med mærkerne.

Disse skal uploades via DJI Pilot 2 appen( du kan evnt lægge billederne på et SD kort og flytte dem over på fjernkontrollen) og indsendes for endelig godkendelse.

 

Dit endelige godkendelses dokument vises i DJI Pilot 2-appen inden for tre arbejdsdage .

 

Download det, og hav det med dig, når du flyver. Det er det!