Pilottips - Undgå typiske pilotfejl!
Du har købt en ny drone og er naturligvis spændt på at flyve med den. Men det kan være svært at flyve droner i starten og det er simpelthen for ærgerligt, hvis du styrter dronen på dag ét på grund af en klassisk pilotfejl. For at komme de typisk pilotfejl til livs har vi derfor lavet en liste med pilottips, som vi vil anbefale dig at læse nøje igennem inden din første droneflyvning.
1) Husk at kompaskalibrere dronen
Når dronen skal kompaskalibres, så indstiller man kompasset til det punkt, hvor den er placeret geografisk. Jordens magnetfelt er ikke ens rundt omkring på kloden, og dette påvirker kompasset og flyvningen. Kompasset er meget fintfølende, hvorfor dette skal indstilles til hvor du nuværende befinder dig. Hvis kompasset ikke er kalibreret fører til ustabil flyvning, hvilket i værste fald kan forårsage styrt. Husk derfor at kalibrere dronen, så den indstilles til din geografiske placering.
2) Lad være med at flyve med forbindelse til mindre end 6 GPS-satellitter
Ved din første flyvning er det ikke ansvarligt, at flyve med forbindelse til under 6 GPS-satelitter. Dette er gundet, at dronen stabiliserer sig over et punkt udfra GPS. Det vil sige, at hvis du flyver med få få GPS-satelitter knyttet til dronen, vil den være mere tilbøjelig til at drive med vinden. Når dronen har 6 eller flere satelitter, vil den altid stå stille over samme punkt uden at du behøver at styre dronen. Hvis ikke den har nok satelitter, vil dronen drive, og du skal hele tiden kompensere for vindens bevægelser for at få den til at stå stille over samme punkt.
Du kan se, at der er nok satelitter ved, at dronen konstant blinker grønt.
3) Vær opmærksom på vinden i forskellige højder
Når du flyver skal du være opmærksom på, at vindstyrken er forskellige afhængig af hvor og hvor højt du flyver. Viden kan være væsentlig stærke i de højere luftlag, og kan besværliggøre flyvningen. Fx kan viden være meget stærk højt oppe, hvilket kan forsage, at du ikke kan flyve imod vinden, da du måske ikke har motorkraft nok. Vinde ved bjerge og skråninger kan skabe turbulens, som enten kan medføre en kraftige sidevinde eller opstrøm, der ligeledes kan give uforudsete udsving i dronen. Dette skal du være opmærksom på, og evt. være parat til at gå sikkert ned i højde. Se næste punkt for viden om sikker nedstigning.
4) Flyv langsomt ved lodret nedstigning
Når du skal have din drone ned i højde, kan du gøre det på to måder. Den ene metode er at lade dronen dale lodret nedad mod jorden. Dog skal du være meget opmærksom på, at gøre dette så langsomt som muligt. Hvis du daler for hurtigt lodret ned, skaber dronen lufthuller for sig selv grundet turbolens. Disse lufthuller gør dronen ustabil ved nedstigning og kan i værste tilfælde få dronen til at gå i uoprettelig selvsving, som vil forsage en meget hård landing. Du skal derfor maksimal dale med 2 m/s.
Hvis du ønsker at dale hurtigere skal du derfor gøre brug af anden metode ved nedstigning. Ved hurtig nedstigning skal du nedstige sammen med en vertikal kraft. Du undgår derfor lufthuller da du nedstiger i en diagonal linie. Det vil sige at du fx flyver dronen fremad/tilbage eller til siderne imens at du går ned i højde.
Ved hurtig nedstigning skal du være opmærksom på, at dette kan skabe lufthuller for dronen.