Hvad er en drone - og hvad kan den bruges til?
Her er alt, du skal vide om droner
Droner dukker efterhånden op over alt i nyhederne. Droneteknologien har udviklet sig gevaldigt i løbet af de seneste 10 år og er særligt interessant i dag, fordi enhver kan betjene en drone - selv med et stærkt begrænset kendskab til teknologien.
Dronerne flyver praktisk talt af sig selv - og der findes ingen grænser for, hvordan man kan udnytte data fra et luftbårent kamera. Lige fra simple fotografopgaver til avancerede inspektioner med termografiske kameraer.
Denne guide er til dig, der kun overfladisk har kigget på, hvad droner er, og samtidig er i tvivl om, hvad der skal til for at komme i gang med at bruge droner.


Hvad er en drone?
En drone er i princippet en hvilken som helst ubemandet robot, der kan fjernstyres og bevæge sig automatisk. I daglig tale refererer droner udelukkende til flyvende robotter, selvom definitionen i sig selv er bredere.
Dronemarkedet minder meget om mobilmarkedet i slutningen af 00’erne, dengang Apple lancerede den første iPhone i 2007. Der er ét firma der dominerer markedet, og de er lysår foran alle de andre. Dette toneangivende dronefirma hedder DJI.
Man kommer ikke udenom DJI, når man arbejder professionelt med droner, da DJI er den eneste producent, der indtil nu har lykkedes med at lave pålidelige droneplatforme, der ikke styrter ned, så snart du vender ryggen til. Samtidig har DJI optimeret produktionen i sådan en grad, at du kan få droner til professionelt brug, der koster under 10.000 kroner.
Når du køber en drone i dag, så kan du som minimum forvente, at dronen har fastmonteret et godt kamera, der minimum kan optage i 4K og en tilknyttet smartphone-app. Når du flyver, så får du streamet alt, hvad dronen filmer, ned på din smartphone, så du hele tiden kan holde øje med, hvor dronen er, og hvad du optager og tager billeder af.
Udrover billede-data sender dronen også en masse andet relevant data som eksempelvis dronens flyvehøjde og afstand til dig, som du hele tiden kan holde øje med nede på jorden. Med appen har du altså en masse muligheder for at tage billeder, optage video, udføre automatiske flyvning, indstille sikkerhedsfunktioner mm.


Hvis objekter blokerer for signalet eller hvis dronen er ved at løbe tør for batteri, så aktiveres dronens sikkerhedssystem, der gør, at dronen helt automatisk flyver tilbage til det punkt, hvor du tændte dronen. Det kræver dog, at dronen har har GPS-forbindelse.
Du kan også aktivere dette sikkerhedssystem, hvis du pludselig ikke kan se dronen på himlen og gerne vil have dronen hjem i sikkerhed.
Signalet mellem dronen og fjernbetjeningen er stærkt. Så stærkt at du kan flyve helt op til 2 km væk fra fjernbetjeningen - altså så længe, at der ikke er noget, der blokerer for signalet.
Alle de førnævnte funktioner kan du altså forvente af en drone i prisklassen mellem 5-10.000 kroner. Dronen fås samlet og virker “out of the box”. Med mindre at du skal have monteret nogle avanceret måleudstyr eller lign. på dronen, så kan du altså komme i gang med at flyve umiddelbart efter, at du har modtaget dronen.


Er det svært at flyve med en drone?
Årsagen til dronernes store popularitet er, at de er simple at kontrollere i luften. Ved hjælp af GPS og et kompas kan dronen holde sig fuldstændig stabilt i luften uden du rør ved fjernkontrollen. Det giver naturligvis en ro, når du skal flyve professionelt, hvor du kan fokusere på at få de billeder eller video i kassen, som du skal bruge.
Dronen er nem at styre, når det hele går efter planen, men udfordringen ligger i at håndtere situationer, hvor dronen ikke opfører sig som forventet. Eksempelvis pga. udsving i GPS-forbindelsen eller interfens på signalet.
Her er det både vigtigt for din drone og for dine omgivelsers sikkerhed, at du har styr på det fundamentale omkring dronens teknik og hvordan man betjener dronen.


Hvor lang tid tager det at lære at flyve med en drone?
Fordi dronen selv holder sig stabilt i luften, så tager det ikke mere end et par timer at få styr på de basale flyveteknikker. Det kan dog være en fordel at have erfaring med fjernstyrede biler og spillekonsoller.
Der er dog et stykke vej fra at kunne manøvrere sikkert rundt i luften til at have så godt styr på flyvningen, at du kan slappe af i luften og udelukkende fokusere på at få de rigtige billeder i kassen. Det er individuelt, hvor hurtigt du rykker dig, men forvent i hvert fald at skulle investere 5 timer i træning før, at du kan flyve med ro i maven.


Hvad kan man bruge droner til?
Droner har kan indsamle data - ofte i form af billeder og video - fra luften og ved ellers svært fremkommelige steder. I princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvor du kan bruge droner.
Lige nu fordeler brugen af droner sig til:
Statistik for anvendelse af droner
- Foto og film til opmåling og inspektion (54%)
- Foto og film til journalistik, film og reklame (49%)
- Foto og film til salgspræsentationer, fx ejendomsmægler (45%)
- Analyse af dronedata med software (30%)
- Foto og film til hobbybrug (27%)
- Foto og film til overvågning og/eller search and rescue (21%)
Tal fra Teknologisk Institut
Det er særligt i byggebranchen og foto- og filmbranchen, at dronerne først blev populære.
Senere er en lang række brancher kommet til.
Måske kunne din branche også gøre brug af den nye teknologi?
Kontakt os her og hør mere om, hvordan du kan bruge droner i din virksomhed.


Hvilken drone skal jeg vælge?
Der er efterhånden en del droner på markedet designet til forskellige formål. Det kan være svært at vælge den rigtige løsning, hvis man er helt grøn på området.
Kontakt os her og fortæl, hvad du ønsker at lave, så finder vi den helt rigtige drone.