Droneregler i udlandet

Går du med tankerne om at tage på ferien men er i tvivl om droneregler i udlandet? Så er denne guide for dig. Droner er blevet mere og mere ...
Lars Hansen
Lars Hansen
 • Gode råd og tips
 • 5. februar 2024
 • 7 minutter

Går du med tankerne om at tage på ferien men er i tvivl om droneregler i udlandet? Så er denne guide for dig.

Droner er blevet mere og mere populære blandt rejsende for at optage fantastiske luftoptagelser af landskaber, vartegn og begivenheder. Det giver ikke kun et unikt perspektiv på en destination, men det giver os også mulighed for at se tingene fra en anden vinkel og værdsætte verden på en helt ny måde.

En af de største fordele ved at rejse med en drone er evnen til at fange betagende luftoptagelser, som ellers ville være umulige at opnå. Uanset om du besøger en travl by, en fredfyldt strand eller en barsk bjergkæde, kan en drone hjælpe dig med at se skønheden ved destinationen fra et fugleperspektiv. De optagelser, du fanger, kan være et varigt minde om din rejse og en måde at dele dine oplevelser med andre på.

Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på lokale regler og restriktioner, når du rejser med en drone. Mange lande har specifikke regler for, hvor og hvornår droner kan flyves, og det er afgørende at lave din research, inden du starter. Overvej desuden andres privatliv og respekter miljøet, når du flyver din drone.


Skal du ud og rejse inden for EU?

Hvis du skal på ferie inden for EUs medlemslande er det nemt at få et overblik over reglerne da alle er med på de samme grundregler.

Den nye europæiske droneforordning under den Europæiske luftfarts myndighed( EASA), gør det muligt at flyve en drone under de samme betingelser i det meste af Europa og samtidig gør det nemt at få et overblik.

Hvert medlemsland er nemlig forpligtigt til at have en myndighed der skal gøre det nemt og overskueligt at læse op på dronereglerne i netop deres land.

Eksempelvis er det herhjemme i Danmark, Trafikstyrelsen der sidder med regler, overblik og certifikater. Vi har hjemmesiden dronerregler.dk som giver dig et total overblik samtidig med at vi her hos Droner.dk har en lang række sider, blogs og indlæg så du er klædt allerbedst på til at flyve med drone.

Men hvad så med de andre lande, hvem står for det i Spanien eller Tyskland.

Det gode er at mange af reglerne er delte. Dette gælder bla. for reglerne om:

 1. Maks 120 m flyvehøjde
 2. Kun flyvnig inden for synsvidde
 3. Forsikring
 4. Du skal registrerer dig som droneoperatør
 5. Kompetencecertifikaterne
 6. Den åbne kategori med A1/A2/A3 underkategorierne

Så de mest almindelige regler er altså de samme som vi har herhjemme. Men der er dog nogle lokale restriktioner ligesom vi ser herhjemme så dem skal du lige tjekke op på for hvert enkelt medlemsland. Hertil har EASA samlet alle landes kontaktinformationer samt links til registrering og andre værktøjer i en liste du kan tilgå herunder


Går turen udenfor EU?

Skal du ud og flyve på en rejse der ikke går til et land i EU samarbjedet kræver det lidt mere forberedelse.

Hvis du tager din drone med til en ikke-EASA-medlemsstat, skal du stadig følge den gældende nationale lovgivning for betjening og flyvning af droner. Nogle steder skal du registrerer dig ved landing, andre steder kan du flyve frit.

I stater med et velreguleret dronesystem som herhjemme vil de fleste generelle aspekter (registrering, ID-nummer, træningskrav, certifikater, hvor du må flyve eller ikke flyve osv.) minde om dem, der findes i EASA-medlemsstaterne. De fleste har faktisk allerede gode systemer der viser det som vi er vant til. USA har f.eks. et rigtig godt overblik men her kan det betale sig at være ekstra opmærksom da reglerne kan varierer fra stat til stat.

En rigtig god idé er at google landet og droneregler da mange efterhånden er så vant til turister med droner at de har lavet en drone hjemmeside med overblikket.

EASA har lavet en rejseguide der beskriver ture der går udenfor EU og denne har vi linket til nedenunder.

Der findes også en global registre der samler alle lande så du blot skal skrive din rejsedestination ind på siden eller klikke på det på et kort og så viser den dig links og relevant data.

Her skal du dog være opmærksom på lige at dobbeltjekke da det ikke er en myndighed og derfor kan reglerne og links være ændret men det giver et rigtig godt udgangspunkt for at søge yderligere viden. Du kan være nødt til at kontakte luftfartsmyndigheden i de stater, du planlægger at besøge, for at finde ud af, hvad du skal gøre men linket kan lede dig til en kontakt.


Gode råd til turen

Det er efterhånden blevet meget normalt at eje en drone og når man har en drone, vil man ofte gerne have den med på ferien. Men hvordan er det lige at rejse med droner?

Vi giver dig lige et par overall fif og guides til hvordan du skal rejse med din drone.

Det primære er at:

 1. Tag dronen med som håndbagage
 2. Lad gerne batterierne ned til omkring de 60-70%( 3 prikker ud af 4 eller 3 streger ud af 4 på dit batteri)
 3. Hav gerne batterier og dronen adskilt, hvis du har det i en taske så tag dronen og og hvis du har battierne i en LiPo pose så læg det hvert for sig.
 4. Tag SD-kortet ud af dronen og opbevar separat.
 5. Vær opmærksom på at de helt store droner ofte har særregler ift deres store batterier.

 

Dette er gældende for langt de fleste lufthavne, luftfartsselskaber og rejsefirmaer og hvis du bare husker at det skal som minimum behandles som normal elektronik. De fleste lufthavne er efterhånden vant til at se droner og det er derfor ikke noget specielt længere. Hvilket er godt for os.


Hvad skal du huske at pakke med?

Et par ekstra tilføjelser der kan give dig ro maven og som vi gerne vil anbefale yderligere som kan gøre rejsen nemmere for dig:

 

 • En LiPo pose - Der er strenge regler for at flyve med LiPo batterier som dem man ser i droner. Derfor kan det være en god ide( og reglen i nogle tilfælder) at bruge en brandsikker. Poserne kan mindske skader ved antændelse af Lipo batterierne samt forhindre ilden i at brede sig. Du kan læse mere om batterier og hvordan du skal behandle dem i vores store  batteriguide.
 • Dit danske certifikat - Fordi at reglerne er ved at blive samlet kan det være en rigtig god ide at tage en kopi af dit certifikat med for at vise at du har en allerede bagomliggende viden om droner og i nogle tilfælde anerkendes A2 beviset i ikke-EU lande.
 • Flyv med en Minidrone under 250g - Det er ofte nemmere at flyve med de her >250g droner og reglen om de 250g er mange steder gældende også i udlandet.
 • Solskærme og ND-filtre - Hvis du skal til et sted med lækker sol så kan det være en god ide at 

Samlet set kan det at rejse med en drone forbedre din rejseoplevelse på utallige måder. Det giver dig mulighed for at se verden fra et unikt perspektiv, fange fantastiske optagelser og slippe din kreativitet løs. Så næste gang du planlægger en rejse, så overvej at tage en drone med for at tage dit rejsefotografi til nye højder.

 

Rigtig god flyvning!