Juleudsalget er skudt i gang  ·  Spar op til 3.900 kr på julegaverne

Nye droneregler fra 1. januar 2024 - Se dem her

Flyvning i områder med adgangskontrol

1. januar 2024 trådte der nye ændringer i kraft inden for dronereglerne. Overgangsreglerne, som vi har fulgt siden implementeringen af de ...
Lars Hansen
Lars Hansen
  • Gode råd og tips
  • 25. januar 2024
  • 3 minutter

1. januar 2024 trådte der nye ændringer i kraft inden for dronereglerne. Overgangsreglerne, som vi har fulgt siden implementeringen af de nye EU-regler, udløber. Vi har fået en ny bekendtgørelse. I dette blogindlæg vil vi gennemgå hvad der tæller med som områder med adgangskontrol, hvordan du kan få tilladelse og hvad denne nye § 21 regel beyder for dig som dronepilot.

Hvilke områder er der tale om?

Du kan gendkende områder med adgangskontrol ved at de ofte er indhegnede, aflåste eller med en port/ vagt der begrænser den frie adgang til området.

Det kan være en byggeplads, det kan være en virksomhedsgrund aller andre steder der er sikret og der ikke vil være fri færdsel. Det kan måske godt lyde meget ens med reglerne om privat indhegnet egendom men under § 21 vil virksomheder og organisationer også være dækket ind.

Herunder er et par eksempler på hvad der menes med adgangskontrol.

Hvordan kan man få tilladelse?

Men er der så helt lukket for flyvning over disse steder?

 

Nej, selvfølgelig ikke. Du kan altid få tilladelse af ejeren eller hvem end der har råderet over området hvis du eksempelvis skal lave en opgave for dem.

Det kunne være en tilsynsopgave, noget veliigeholdese, eller besigtelse af ejendommen/ området. Samtidig, hvis du skal lave en opgave eller arbejde i området for en anden kunde, eller i forbindelse med en anden opgave skal du søge tilladelse hos ejeren eller forvalteren af den indhegnede zone. Det kan altså klares med en god snak over telefonen men det kan være en rigtig god ide at få en mail som du kan tage med ud som bekræftelsen.

 

Flyving i den specifikke kategori

Hvis du flyver i den specifikke kategori må du overflyve det pågældende område så længe du flyver i mindst 100 meters højde med en maks hastighed af 5 m/s for at krydse området( du kan ikke bruge denne regel til at overflyve eller blive over området) på vejen hen til drones bestemmelsessted. Det er muligt at få indskrevet en særtilladelse i ens Drifthåndbog under den operative tilladelse således at man ikke behøver tilladelse fra gang til gang. 

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad er en Drifthåndbog?

    En drifthånbog er en beskrivelse af din profesionelle flyvninger og skal være en guide for din virksomhed samt bruges til at give tilladelser via Trafikstyrelse
    Du kan se mere her:
    Drifthåndbog
  • Hvad er den specifikke kategori?

    Hvis du ikke kan flyve i den åbne kategori grundet øget risiko som f.eks. tæt på og over menneskemængder, med tungere droner eller BVLOS( Udenfor synsvidde) så skal du overveje at opradere til den specifikke kategori. Det kræver dog undervisning men er et must for mange erhvervsflyvnigner. Med undervisningen kan du søge tilladelse til at flyve med droner i den specifikke kategori på mellem 0 - 25 kg. Her kan du udføre mange droneflyvninger.
    Læs mere her:
  • Kan jeg se disse zoner et sted?

    Der er desværre ikke en liste over disse områder så hvis du er i tvivl kan du altid starte med at undersøge området, hvis det ikke er muligt at tage derud så overvej værktøjer som Google Maps eller Dronezoner
    Husk du altid kan bruge www.droner.dk/zoner til at se hvor du må og ikke må flyve.