Logbogsføring til droner

Logbogsføring er et af de nye/ opdaterede krav fra den nye Dronebekendtgørelse der trådte i kraft d. 1. januar 2024 inden for ...
Lars Hansen
Lars Hansen
  • Gode råd og tips
  • 26. januar 2024
  • 5 minutter

Logbogsføring er et af de nye/ opdaterede krav fra den nye Dronebekendtgørelse der trådte i kraft d. 1. januar 2024 inden for dronereglerne

For nogle brugere betyder det nye og opdateret krav om logbogsføring for droner og for andre er det en hel ny verden vi vil hjælpe jer til at forstå.

Det er nu et krav for at alle droneoperatører og brugere skal føre logbog over deres flyvninger med et par undtagelser.

Læs med her og find ud af hvordan det påvirker dig, hvilke undtagelser der er samt hvordan sådan en logbog kan se ud.

Hvad er en drone logbog?

I den nye bekendtgørelse har vi fået § 5 om logbog. Tidligere har det primært været for flyvninger i den specifikke kategøri især men nu er det også gældende for alle os der flyver i den åbne kategori.

En logbog er en oversigt over alle dine flyvninger og kan bruges til at dokumentere at du har lavet en opgave, at du har overholdt sikkerhedsafstande eller blot give dig en oversigt over dine flyvnigner så du kan huske tilbage på spændende opgaver og fede ferier eksempelvis. Den kan også bruges til at ansøge om opgaver og viser erfaring og flyvetid.

Heldigvis så vil størstedelen af droner klare det hele selv men det kan være en god ide at udskifte til en af de nyere C-mærkede droner hvis du har en ældre droner og er i tvivl.

Disse er nemlig garanteret at kunne det.

 

Skal alle holde en logbog?

Som udgangspunkt skal alle flyvninger logges.

Dog er der et par undtagelser. Jævnfør stk. 5 og 6 så er det ikke et krav for privatpersoner der flyver som rent hobby, hvis dronen der flyves med vejer under 250 gram eller hvis det er en legetøjsdrone.

Ligeledes er det heller ikke gældende for privatpersoner der flyver med drone som del af en modelflyveklub på deres områder.

Men hvis du flyver eller bruger din drone som del af dit arbejde eller flyver opgaver så skal du altså logge disse flyvninger hvis din drone vejer over 250 gram.

Det betyder altså det er opgavens type der afgør om du skal logge flyvninger og den samme drone kan i nogle tilfælde være undtaget og andre være krævet at flyve. Derfor kan det være en fordel at bruge en drone der selv logger automatisk såsom en fra DJI, det du ikke skal tage stilling eller gøre noget aktivt her.

 

Hvordan laver jeg denne logbog?

Den nemmeste metode er klart at bruge en dronemodel der selv logger flyvningerne. Og så kombinerer det med en logbogstjeneste såsom Airdata.com

Vi kan godt lide denne da du blot laver en gratis bruger og kobler din DJI konto sammen på siden og så hver gang du er ude og flyve kan du synkroniserer og gemme alle dine flyvninger nemt.

Du kan også blot flyve og hive dine flyvelog direkte ud fra dronen eksempelvis via DJI Assistant software for at tage DJI som eksempel.

Husk blot at hvis du trækker din log direkte ud af dronen så kan den være krypteret og derfor ikke opfylde kravet om læsbart.

Her kan det igen være en fordel at bruge Airdata da vi kan uploade vores filer hertil og se dem på skærmen samt hente dem ned i en mere universielt format såsom PDF.

Vi løber lige 2 metoder igennem her nedenfor til inspiration.


Den nemmeste: Airdata.com

Hvis du bruger en DJI drone så logger den automatisk dine flyvninger for dig. Her skal du bare huske at være logget ind på din DJI bruger.

Hvis du samtidig har lavet en bruger på Airdata .com så kan du vælge at koble din DJI konto til denne og herinde får du så en fuld oversigt over alle dine flyvninger samt statestik over din drone eller flere droner hvis du har mere end en.

Dernæst kan du klikke ind på dine flyvninger og se oplysninger om denne.

Dette kan hernæst deles som link eller eller et format der kan ses i eks. Google Earth. 

Det er en smart og simpel måde at holde styr på alt din data.


Den klassiske: Flightlogs direkte fra DJI Assistant 2

For at hente dem ud kan du enten gøre det direkte og kun med dronen ved brug af hjælpe programmet DJI Assistant 2.

Det er en program der virker til både Mac og Pc og i mange varianter, alt efter din drone. Du kan hente programmet direkte inde under din drone på DJIs hjemmeside og under downloads.

Dernæst kabler du din drone direkte i din computer og starter dronen( husk ikke at tænde remoten). 

Så vælger du flight logs og downloader dem du skal bruge eller alle ned som .dat filer.

Disse kan læses direkte af DJI eller så kan du bruge sider som Airdata eller andre til at læse dem.



Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad hvis min drone ikke logger automatisk ?

    Hvis din drone ikke automatisk logger din flyvning så er det droneoperatørens ansvar at føre en logbog. Dette skal opbevares i enten fysisk format eller i et læsbart elektronisk format  i 5 år efter den enkelte flyvning/ operation. 
    Den skal som minimum indeholde:

    - Dato og start- og sluttidspunkt for droneoperationen.

    - Hvilken drone, der er anvendt.

    - Oplysninger om, i hvilket område dronen har fløjet eller ruten, som dronen har fløjet.

    - Maksimal flyvehøjde for operationen i forhold til terræn.

    - Navn på fjernpilot og eventuelt dronecertifikat.

  • Hvem skal kunne bede om det/ skal kunne se det?

    Både hvis din drone selv kan registrerer og logge dine flyvninger automatisk eller hvis du selv skriver dine flyvninger ind så skal de gemmes i 5 år og skal kunne fremvises til Trafikstyrelsen efter de beder om det.