• Gratis fragt ved køb over 1000 DKK
  • Dag-til-dag levering
  • Prismatch

Droner med hjertestartere kan være fremtiden

05/01/2022 15.20

I et nyt pilotprojekt fra Sverige tyder det på, at der kan være potentiale i at anvende droner til at transportere hjertestartere frem til patienter med hjertestop. Hermed sikres, at førstehjælpere har det rette udstyr til at udføre livreddende førstehjælp, indtil ambulancen er fremme. I det svenske pilotprojekt var dronen – og dermed hjertestarteren – i gennemsnit fremme næsten 2 minutter før ambulancen.

Det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA) har netop udgivet et svensk studie, der tester brugen af en specialfremstillet drone udstyret med en hjertestarter.Hjertestarterdronen blev sendt afsted til 18 destinationer, hvor der i perioden 2006 and 2013 havde været sendt en ambulance til en person med hjertestop. Studiet fandt, at dronen kunne skære 16 minutter af transporttiden.

Projektet omfattede Kungälv og Göteborg kommuner med i alt 80.000 indbyggere. I forsøgsperioden modtog alarmcentralen 53 opkald om hjertestop, og ved 12 af disse alarmer var det muligt at afsende en drone, som transporterede en hjertestarter frem til patienten. Fra en højde på ca. 30 meter blev hjertestarten firet ned til de førstehjælpere, som måtte være på stedet. Dronen nåede frem i 11 tilfælde, og i syv at tilfældene skete det før ambulancen. Mediantiden for dronens ankomst var 1:52 minutter før ambulancen.

I de relativt få tilfælde, som indgik i undersøgelsen, var det praktiske udbytte dog begrænset, da hjertestarten i ingen af tilfældene var blevet taget i brug, da ambulancen ankom. Undersøgelsen peger på, at det er vigtigt, at alarmcentralen tager initiativ og instruerer dem, der har ringet 112, i brugen af hjertestarteren.

”Resultaterne viser, at teknologien fungerer, og at den kan gøre en stor forskel i det præhospitale beredskab. Nu vil vi fortsætte med at udvikle og implementere droner andre steder i Sverige. På længere sigt forventer vi, at vi også kan bruge droner til at flyve medicin og andre forsyninger frem til de mere utilgængelige skadessteder”, fortæller Maria Khorsand, der er adm. direktør i SOS Alarm, som driver de svenske alarmcentraler.

I dag overlever ca. én af ti mennesker et hjertestop, der sker uden for hospitalet. For hvert minut der går uden hjælp, formindskes chancen for at overleve med ca. 10 %.

 Kilde: Beredskabsinfo

date

Nyheds-tags

Abonnér på Droner.dk

Vær den første til at få nyheder.