• Gratis fragt ved køb over 1000 DKK
  • Dag-til-dag levering
  • Prismatch

Den store guide til LiPo-batterier

Droner anvender såkaldte Lithium-ion polymer-batterier (også kaldet LiPo-batterier). Dette skyldes, at droner kræver en ekstrem udledelse af energi for at kunne holde sig i luften, som kun kan udvindes ved hjælp af LiPo-teknologien. LiPo-batterier er svære at vedligeholde og kan være farlige, så det er meget vigtigt, at du sætter godt ind i LiPo-batterier inden, du begynder at flyve med droner. Denne artikel vil sætte fokus på LiPo-batterier, så du kan lære at passe dine batterier bedre - og eventuelt spare penge i den lange ende.

Hvad er et LiPo-batteri

LiPo-batterier er opdelt i celler med hver 3.7V spænding. Jo flere celler i batteriet, des højere spænding. Kapaciteten måles i milliampere timer (mAh). mAh har ikke noget med spænding at gøre. Droner benytter ofte 3-6 cellers batterier.

LiPo-batterier har en begrænset levetid. Derfor er det vigtigt, at de pågældende batterier vedligeholdes efter fabrikantens anvisninger.

Opladning af LiPo-batterier

Oplad aldrig batteriet uden opsyn. Oplad ikke batteriet i nærheden af brændbare materialer eller på brændbare overflader som tæpper eller træ. Hvis du er meget uheldig, kan LiPo-batteriet uprovokeret udbryde i brand mens det oplader og forårsage store skader på dig og dine omgivelser.

Oplad ikke batteriet straks efter flyvning, da batteriets temperatur kan være for høj. Oplad ikke batteriet før det er kølet ned til nær stuetemperatur. Opladning af batteri udenfor temperaturområdet 0 - 40 ℃ kan medføre lækage, overophedning eller beskadigelse af batteriet.

Oplad- og aflad batteriet helt én gang hver 20. opladning. Aflad batteriet indtil der er mindre end 8 % strøm. Genoplad efterfølgende batteriet til den maksimale kapacitet. Denne procedure vil optimere batteriets levetid.

Unlad at aflade batterier fuldstændigt. Batteriet kan ikke tåle det, og det kan på lagt sigt resultere i et dødt batteri.

Opbevar altid batterierne i en LiPo-sikker pose, når de ikke er under observation.

Opbevaring af LiPo-batterier

Batterierne må ikke opbevares i helt afladt tilstand i længere tid. Hvis LiPo-batteri opbevares i helt afladt tilstand er der stor risko for, at cellerne i batterierne kommer under en minimal-spænding. Dette betyder, at batterierne ikke kan oplades igen.

Batterierne må aldrig opbevares i fuldt opladt tilstand. Hvis LiPo-batterierne opbevares i længere tid i fuldt opladt tilstand, vil dette også skade cellerne i batterierne, som i sidste ende kan skade batteriet således, at kapaciteten forringes væsenligt.

Ved opbevaring skal batterierne være afladt til ca 50% eller det, der ca. svarer til 3,7V pr celle. Dette kaldes storage-mode.

Transport af LiPo-batterier

Det er vigtigt, at du er opmærksom på risikoen ved transport af LiPo-batterier, når de skal transporteres. Derfor anbefales det altid, at bevare dem i en LiPo-sikker pose, der begrænser branden, der kan udbrede sig fra batteriet.

Hvis du skal have din drone med på et fly, så er det vigtigt, at du er opmærksom på reglerne. Som udgangspunkt må man gerne have dem med om bord, men de skal være i håndbagagen og ikke i fragtrummet. Reglerne for, hvor store batterierne må være afhænger af de forskellige flyselskaber, så kontakt det pågældende flyselskab inden, at du tager dine LiPo-batterier med i håndbagagen.