Venter...

Vent venligst ...

Varen er lagt i kurven
{{var product.name}}
Continue shopping
View cart & checkout

Sådan lærer du at flyve din drone

Vil du gerne forbedre dine evner inden for droneflyvning?

I denne artikel vil vi guide dig igennem din første flyvetur, give en større forståelse for, hvordan fjernkontrollen virker, samt give dig viden samt nogle øvelser, der kan bidrage til, at du bliver en dygtigere dronepilot.

Flyvning ved brug af styrepinde

Det første, du skal gøre inden du flyver, er at forstå, hvordan drones fjernkontrol virker. Her er det vigtigt, at du forstår, hvad luftfarts-termerne; Yaw, Throttle, Pitch og Roll betyder, og disse introduceres i den følgende beskrivelse.

Det er vigtigt at understrege, at den følgende beskrivelse tager udgangspunkt i en fjernkontrol, som er sat til Mode 2 (den gængse standard for droner), så hvis din fjernkontrol er sat til et andet mode, kan den virke forskelligt.

Venstre styrepind

Den venstre styrepind kontrollerer, hvorvidt dronen bevæger sig opad eller nedad, samt styrer dronens rotation om sin akse - både til venstre og til højre. De officielle luftfarts-termer inden for disse kontroller er Yaw og Throttle.

  • Yaw roterer dronen rundt om dens centrum, enten med uret eller mod uret.
  • Throttle kontrollerer, hvor meget løft dronen skaber, hvilket gør det muligt for dronen at bevæge sig op eller ned.

Højre styrepind

Den højre styrepind kontrollerer dronens retning - herunder om den skal bevæge sig fremad, tilbage, til højre eller til venstre. De officielle luftfarts-termer inden for disse kontroller er Roll og Pitch

  • Roll kontrollerer bevægelserne til højre og til venstre
  • Pitch kontrollerer bevægelserne fremad eller tilbage

Træningsdrone

Hvis du gerne vil øve dig i at flyve med drone, men er bange for at ødelægge en dyr drone på det, bør du overveje at øve dig med med en mindre og billigere drone. Vi kan eksempelvis anbefale Hubsan X4 Plus. Hvis du allerede ejer en DJI drone, bør du øve dig i at kontrollere styrepindende gennem brug af fjernkontrollen og den indbyggede fly-simulator, der er en del af DJI GO appen.

Før du flyver

Du bør altid gennemgå en droneflyvnings-tjekliste med dig selv, inden du flyver, for at sikre dig, at alt er, som det skal være.

Opstart og kalibrering

Det er en god idé først at tænde din fjernkontrol og din flyve-app. Når disse er tændt, kan du tænde din drone. Før du flyver bør du overveje at kalibrere din drone. Dette er vigtigt at gøre, hvis det er første gang, du flyver med din drone - eller hvis du har skiftet lokation siden sidste droneflyvning.

De fleste større droner har indbygget GPS og kompas, som tillader dronen at svæve over samme punkt samt give information om, hvilken vej den vender. Så du skal sikre dig at disse er nøjagtigt indstillet, således at dronen altid ved, hvor på jorden, den befinder sig.

I det følgende vil du blive guidet igennem kalibreringsprocessen. I eksemplet bruges en DJI Phantom, men de fleste droner følger lignende tilgang.

Klik på top-menuen og klik derefter på kalibrerings-knappen. Når det er gjort, skal du følge instruktionerne på skærmen. Herefter skal du holde dronen plan og derefter dreje rundt om dig selv.

Efter første omdrejning, skal du følge instruktionerne på skærmen og pege dronen med fronten ned mod jorden. Herefter skal du igen dreje rundt om dig selv, og menuen på skærmen burde efterfølgende forsvinde. Nu skulle du gerne kunne se at dronen er klar til at flyve.

Din første flyvetur

Nu er du klar til at flyve med din drone for første gang. Husk at placer dronen på en flad overflade, med fronten væk fra dig selv så du har helt styr på retningen.

Tænd for motorerne

For at få dronen op i luften, skal du tænde for motorerne. Dette gør du ved at presse både den højre og venstre styrepind skråt nedad og ind mod midten. Motorerne vil herefter begynde at rotere med en styrke, der er så svag, at dronen vedbliver på jorden.

Venstre styrepind

Nu skal du langsomt presse venstre styrepind op og dronen vil begynde at bevæge sig op i luften. For at sikre dig, at alt fungerer som det skal, er det en god idé at starte med at flyve dronen ca. 3 meter op i luften og derefter lade den svæve nogle sekunder.

For at forhindre, at dronen flyver højere op, end du ønsker det, kan du føre venstre styrepind til neutral placering i midten, og dronen vil derved fastholde sin placering i luften takket være GPS´en.

  • Throttle: Din drone svæver nu i luften. Pres venstre styrepind langsomt opad og dronen vil stige op, presser du den nedad, flyver dronen længere ned og i neutral position svæver den i samme position.
  • Yawing: Når du presser venstre styrepind til venstre vil dronen rotere til venstre og når du presser den til højre, roterer dronen til højre.

Højre styrepind

Nu skal du presse højre styrepind opad, og dronen vil begynde at flyve fremad, presser du den nedad vil dronen flyve baglens tilbage. Hvis du vil flyve dronen til venstre skal du presse højre styrepind til venstre, og hvis du vil flyve den til højre skal du presse den til højre.

Landing

Nu er du blevet introduceret for droneflyvningens grundlæggende trin. Når du er klar til at lande, skal du langsomt presse venstre styrepind hele vejen ned, og du vil lande stille og roligt. Når dronen er landet og står på jorden, skal du langsomt presse venstre styrepind hele vejen ned, og holde den der i ca 3 sekunder indtil motorerne er slukket.

Det er vigtigt at du er fuldstændig klar over hvordan du lander din drone, inden du flyver. Hvis du er usikker og derfor kommer til at gøre det forkert, kan du komme til at ødelægge din drone allerede efter første flyvetur.

5 øvelser som kan gøre dig endnu bedre til at flyve

Øvelse gør mester. Så hvis du vil blive en rigtig dygtig dronepilot, er du nødsaget til at øve dig. Meget. I det følgende vil du blive introduceret for fem forskellige øvelser som er gode at lave, så du kan blive mere fortrolig med droneflyvning. Det er de samme øvelser som bliver præsenteret på vores dronekursus.

Øvelse 1 - Den simple firkant

En af de nemmeste manøvre er firkanten. Firkanten hjælper dig med at blive mere komfortabel med den højre styrepind. Den højre styrepind tillader dig grundlæggende at flyve fremad, tilbage, til højre og til venstre, uden at du skulle bekymre dig om højden.

Du kan øve dig i denne ved at presse højre styrepind op for at flyve fremad, til venstre for at flyve til venstre, nedad for at flyve tilbage og til sidst, pres højre for at flyve til højre.

Prøv at flyv i firkant både med uret og mod uret. Når du er fortrolig med denne øvelse, kan du gå videre til den næste.

øvelse 1 - firkanten

Øvelse 2 - 180 grader

I denne øvelse skal du flyve frem, for derefter at lave en 180 graders vending og flyve tilbage. Dette giver dig en forståelse for hvordan dronen flyver når du skifter retning - så det er vigtigt at du er helt klar over, at når dronens front vender mod dig, er fjernkontrollen omvendt!

For at begynde denne øvelse skal du presse højre styrepind op, og dronen vil flyve fremad. Herefter skal du bruge venstre styrepind til at rotere dronen 180 grader - enten venstre om eller højre om. Til sidst skal du bruge højre styrepind og presse den fremad for at bringe dronen tilbage til dig. Du bør øve dig på denne manøvre, indtil du er helt komfortabel med den.

øvelse 2 - 180 grader

Øvelse 3 - Firkanten med Yaw

Denne øvelse minder om den 1. øvelse, men denne gang ændres retningen på dronen. Husk at yaw betyder at dronen roterer rundt om den vertikale akse. For at begynde denne øvelse skal du flyve frem, stoppe op, dreje 90 grader til venstre og flyve frem igen. Herefter skal du igen dreje 90 grader til venstre, flyve frem, stoppe op, og - for at afslutte firkanten med den sidste bevægelse - flyve frem igen, stoppe op og dreje 90 grader til venstre igen og tilbage til din startposition og stoppe op.

Det er yderst vigtigt at du er tryg ved denne manøvre, fordi du flyver dronen i den retning som den vender - ligegyldigt hvilken retning du drejer. Dette kan være forvirrende hvis man ikke øver sig tilstrækkeligt meget. Øvelsen vil højst sandsynligt være svær i begyndelsen, men prøv at øv dig indtil det føles som en helt naturlig manøvre for dig. Bliv komfortabel med denne øvelse både med uret og mod uret inden du fortsætter til 4. øvelse.

øvelse 3 - firkant med yaw

Øvelse 4 - Cirklen

Den 4. øvelse er en intermediær øvelse fordi den kræver at du bruger både venstre og højre styrepind på samme tid. For at begynde skal du presse højre styrepind fremad og på samme tid skal du bruge venstre styrepind til at få dronen til - langsomt - at dreje til venstre. Øv dig mange gange!

Prøv herefter at flyv i cirkel i den modsatte retning for at blive komfortabel med at bruge begge styrepinde på samme tid. Du kan også øver dig i at flyve i en tættere og mere præcis cirkel for at blive bedre til manøvren.

øvelse 4 - cirklen

Øvelse 5 - Ottetallet

Når du er fortrolig med at flyve i cirkel - både med uret og mod uret - kan du fortsætte til ottetallet. Denne øvelse er meget svær, så fortsæt med at øv dig indtil du mestre den. Når du kan mestre ottetallet, kan du mestre stort set en hvilken som helst anden manøvre.

Du skal begynde med at flyve din drone i en cirkel med uret, og derefter i en cirkel mod uret - med en overgang i midten. Start med at flyv i et stort ottetal, og i takt med at du bliver bedre og mere komfortabel med øvelsen, kan ottetallet gradvist blive mindre og mindre.

Prøv om du kan variere både hastighed og størrelsen på dit ottetal, for at forbedre din fornemmelse for 3D-rummet.

øvelse 5 - ottetallet

Konklusion

Vi håber at denne guide, hjælper dig med at føle dig mere komfortabel med droneflyvning. Når du mestrer disse manøvre, begynder det at blive rigtig sjovt, og du kan fokusere på at tage fantastiske billeder og videoer.